Energetikai korszerűsítés költségei. Korábban már utánajártunk, hogy például a kazáncserének mi a menete és milyen költségekkel lehet számolni a csere során. A cikket a következő linken tudjátok megnézni, elolvasni:

https://energetikai-palyazat.hu/kazancsere-koltsegei/

Sokan kérdezték, hogy nem lehetne-e hogy a különböző korszerűsítési elemeket összefoglaljuk, leírjuk a menetét és a várható költségeket. Nyilvánvaló, ha ezeket az adatokat ismerjük és összevetjük a várható megtakarítási értékekkel, akkor ki tudjuk számolni, hogy megéri-e nekünk az adott beruházás vagy sem

Energetikai korszerűsítés költségei

Milyen korszerűsítési elemekkel foglalkozzunk?

  • Hőtermelő berendezés cseréje (kazáncsere)
  • Hőszivattyú berendezések beépítése
  • Határoló szerkezetek hőszigetelése
  • Nyílászárók cseréje
  • Napelemes rendszerek telepítése

Ha valamilyen releváns korszerűsítési elem eszedbe jut, melyről szerinted érdemes lenne írnunk, azt facebook oldalunkon írd meg kommentben és megpróbáljuk összeszedni a szükséges tudnivalókat.

Energetikai korszerűsítés. Mennyibe kerül az energia?

Energetikai korszerűsítés

Fontos tudni, hogy az energetikai korszerűsítés alapja általában az energiahordozók magas költsége. De mennyi is a magas, mennyit fizetünk az egyes energiahordozókért? Főként elektromos áramot és földgázt, esetleg némi tűzifát fogyasztunk a háztartásunkban, azt rendszerint meg szoktunk figyelni, hogy éves szinten mennyit költünk az energiahordozókra, de azt már kevésbé, hogy pontosan mennyi energiát fogyasztunk. A következő lépésben ezt fogjuk kiszámolni együtt.

Az energiahordozók költségét a következő cikkben írtam le:

https://energetikai-palyazat.hu/1-kw-1-kwh-aram-es-gaz-ara/

Tehát, összegezzük hogy mennyi energiát fogyasztotok…. Először is elektromos áram fogyasztás éves szinten legyen 120.000,- Ft. Ez havi 10.000,- Ft-os villanyszámlát jelent. Ha alapul vesszük, hogy a villamos energia 37 Ft-ba kerül kWh-nként, akkor láthatjuk, hogy 120.000,- / 37 = 3240 kWh/év energiafogyasztásunk lesz. Magyarországon 350g CO2 kibocsátás jut 1 kWh elektromos áram fogyasztásra, tehát a 3240 kWh fogyasztásunk 1.134.000,- g CO2 kibocsátást jelent. Ez elég soknak tűnik igaz? Főleg ha elosztjuk 1 millióval, hiszen így láthatjuk, hogy 1,1 tonna CO2-ot juttat a háztartásunk a légkörbe.

Ugorjunk a gázfogyasztásra, legyen kb 200.000,- Ft-os éves gázfogyasztásunk, ez 16.700,- Ft-os havi gázszámlát jelent. 1 kWh földgáz nagyjából 13 Ft-ba kerül, tehát 15.400 kWh/év energiát fogyasztunk. Magyarországon 200 g CO2 kibocsátás jut 1 kWh földgáz fogyasztásra, tehát a 15.400 kWh fogyasztásunk 3.080.000,- g CO2 kibocsátást jelent. Ez összesen 3,1 tonnát jelent.

A következő lépés, hogy kiszámold magadnak mennyi energiát fogyasztasz és mennyi CO2 kibocsátásod van. Ezek tudatában már sokkal könnyebben fogod meghozni az energetikai korszerűsítésekkel kapcsolatos döntéseket.

Ha követsz minket facebookon, akkor értesülsz majd a felkerült új cikkeről is. Kérjük kövess minket: https://www.facebook.com/olcsotanusitvany/