Energetikai tanúsítvány 2020. Megpróbáltuk összeszedni az aktuális előírásokat az energetikai tanúsítvány készítés kapcsán. A 2012-es bevezetése óta az energetikai tanúsítást szabályozó 7/2006-os TNM rendelet sokat változott, most rövidítve összeszedjük az aktuális tudnivalókat és elérhető tanúsítvány árakat.

Energetikai tanúsítvány 2020

2020-ban mikor kell tanúsítványt készíttetni?

A vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint új épület építése, meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység ellenérték fejében történő tulajdonátruházása vagy bérbeadása esetén energetikai tanúsítvány elkészítése kötelező. Kicsit hétköznapibb nyelven adás-vételhez és bérbeadáshoz kötelező energetikai tanúsítványt készíteni. Sokkal érdekesebb, hogy mikor nem kell, mivel vannak kivételek:

2020-ban nem kell energetikai tanúsítványt készíteni az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre; az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre; a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre; hitéleti célra használt épületre; a nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy 4 hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és 2 hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre; (a műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki.

Kinek a feladata a tanúsítvány elkészíttetése?

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése az eladó feladata, neki kell biztosítani a tanúsítványt az adás-vételi szerződéshez. Értelemszerűen bérleti szerződésnél a bérbeadónak kell biztosítani.

Energetikai tanúsítvány ára 2020

Energetikai tanúsítvány 2020 árakról már írtunk korábban, ezt a következő linken tudjátok megnézni:

Sokan kérdeztétek, hogy a besorolások hogyan alakulnak esetleg változnak-e, erről már szintén írtam korábban csatolom a linket (megjegyzem, ha nincs kedves elolvasni a korábbi évekhez hasonlóan itt nem volt érdemi változás):

Nagyon fontos…..2020-ban

Mivel egyre több visszaélés van a tanúsítványok készítésével kapcsolatban a Mérnöki Kamara mostmár folyamatosan ellenőrzi az energetikai tanúsítókat, de nem árt ha Ön is utánanéz a tanúsítónak: www.mmk.hu