Energetikai tanúsítvány 2022. Az új évben új szabályok is életbe léptek, most megpróbáljuk nektek a legfontosabb tudnivalókat összefoglalni. Talán már halottátok, hogy 2022-ben változnak a használatbavétel feltételei, energetikai tnúsítvány eddig is kellett és voltak hőtechnikai előírások melyeknek meg kellett felelni, de most valami komolyabb követlemény is életbe lépett. Méghozzá a megújuló energia részarány.

Energetikai tanúsítvány 2021

Energetikai tanúsítvány 2022 -Megújuló energia részarány?

Vajon mit is jelenthet a megújuló energia részarány? Azt ami a nevéből is következik, egészen pontosan azt milyen arányban használ az adott épület megújuló energiát az összes energiaigényének ellátásához. Ezt általában energetikai tanúsítvány készítéssel lehet meghatározni. Kiszámoljuk mekkora az épület energiafogyasztása és mennyi energiát nyer megújuló energiaforrásokból, megnézzük a kettő arányát és megkapjuk a részarány értékét.

Miért is fontos ez? Mivel energetikai tanúsítvány 2021-ben is szükséges a használatbavételi engedély kiadásához, (erről ővebben a következő bejegyzésben olvashatsz:)

és az engedélyt már csak az az épület kaphatja meg, mely legalább a BB kategóriát eléri. A BB – közel nulla energiaigénynek megfelelő épület besorolásáhez legalább 25%-os MER vagyis megújuló energia részarány szükséges.

Energetikai tanúsítvány 2022 – a közel nulla energiaigény

A közel nulla energiaigény követelményszintjei

A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje egy összetett műszaki szabályozást tartalmaz, amely az energiahatékonysággal szemben támaszt kötelező elvárásokat. Ezen előírások meghatározzák, hogy milyen épületet építhetünk, milyen épületszerkezetekkel, milyen épületgépészettel. 2021-től ezek a szabályok minden új épületre vonatkoznak, azaz 2022. január 1-től kezdve új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt. A fenti követelménynek történő megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább BB, azaz “Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” minősítés igazolja. Az előírás új épületek építése mellett meglévő ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű. Az épület természetesen az előírtnál magasabb energiahatékonyságú is lehet, így BB-nél jobb energiaosztályba is tartozhat, rosszabba azonban nem.

Energetikai tanúsítvány 2022 – Összességében kijelenthető, hogy 2022-től azok az ingatlanok fognak használatbavételi engedélyt kapni, melyek megfelelnek a BB kategória elvárásainak, vagyis teljesítik a 25%-os megújuló részarányt.

https://www.mvmpartner.hu/hu-HU/Posts/Energiahatekonysag/20201130/1130_2021_erkeznek_a_kozel_nulla_energiaigenyu_epuletek