Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány 2019-2020-ban? Általában ez a legelső kérdés, amikor megkeres minket valaki. Természetesen ez magától értetődő, hogy mindenki próbálja lehető legolcsóbb szolgáltatást elérni. Az energetikai tanúsítvány ár az egyik legfontosabb tényező a tanúsító kiválasztás szempontjából.

De nézzük csak a mi energetikai tanúsítvány árainkat:

Mit tartalmaz ez az energetikai tanúsítvány ár?

Az energetikai tanúsítvány ára tartalmazza a tanúsítvány elkészítéséhez szükséges minden költséget, úgymint kiszállás díja, helyszíni felmérés díja, két példány nyomtatott energetikai tanúsítvány elkészítése és átadása, megküldése.

Sokan kérdezik, hogy ez az energetikai tanúsítvány ára miért ennyi, mi alapján határoztuk meg. Mint Magyarországon oly sok mindent, ezt is rendeletben rögzítették ( Melyet itt tudsz elolvasni: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0800176.KOR ).

Röviden összefoglaltuk a jogszabály részleteit:

A tanúsítás költségei

Energetikai tanúsítvány ár

1A tanúsító tevékenysége elvégzéséért díjra jogosult, amelyet a tanúsítás elkészítésére fordított idő alapján úgy kell megállapítani, hogy a tanúsítás díja megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint.

Lakásnál a tanúsítás elszámolható időigénye legfeljebb 2 munkaóra.

A tanúsító költségként csak az utazással, illetőleg a szemlével, a fényképezéssel, felméréssel, valamint a fénymásolással járó szükséges és igazolt készkiadásait számíthatja fel. A tanúsító a számlával nem igazolható, de szükségszerűen felmerülő költségeinek (posta, telefon, irodaszer, stb.) fedezésére költségátalányt is megállapíthat, amely legfeljebb a díj 10%-a lehet.

Az utazással eltöltött idő óradíja nem haladhatja meg a tanúsítás óradíjának 50%-át.

Kivételes esetben az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegű óradíj is megállapítható, ha a tanúsítási tevékenység hosszabb tudományos vizsgálódást vagy a megrendelésben rögzített, speciális műszeres vizsgálatot igényel. A kivételes óradíj felső határa az alapdíj két és félszerese lehet.

A tanúsító a tanúsítási tevékenység során köteles költségkímélő megoldásokat alkalmazni.

Energetikai tanúsítvány közvetítők

Sokszor előfordul, hogy az interneten különböző webes keresőkben a szolgáltatás közvetítők szerepelnek az első pár helyen, ezért javasolt mindig ellenőrizni az adott tanúsítót. Általában ezeknél a vállalkozásoknál nem az adott mérnökkel tudunk egyeztetni, hanem ügyintézőkkel, akik kiközvetítik a munkát tanúsítóknak. Sokszor ezért kerülnek többe, mint az olcsóbb tanúsítók.