Energetikai tanúsítvány HET szám – jelentése:

  • H, mint hiteles
  • E, mint energetikai
  • T. mint tanúsítvány

Maga a szám pedig azt jelöli, hogy az ingatlan hányas sorszámot kapta az Országos Építési Nyilvántartásban. Itt tudjátok megnézni a nyilvántartást:

https://entan.e-epites.hu/

A sorszám pedig egy nyolcszámjegyű kód, melyet a feltöltő rendszer generál. Ahhoz, hogy energetikai tanúsítványt készíthessünk kell egy Mérnöki Kamarai Jogosultság, úgynevezett TÉ jelű jogosultság. Ennek megszerzése végzettséghez és szakmai gyakorlathoz kötött.

A képen látható energetikai tanúsítvány jobb felső sarkában láthatod a HET számot (a kék színnel feltüntetett szám).

Energetikai tanúsítvány HET szám

Energetikai tanúsítvány HET szám kiadható előre?

Sajnos nem adható előre ki, hiszen a feltöltött adatok után generálja a rendszer. A feltöltött adatok elkészítése és a helyszíni felmérés az energetikai tanúsító feladata. Ettől függetlenül én is találkoztam már olyan hirdetéssel, ahol bediktálás után kiállítottak egy energetikai tanúsítványt az épületről. Általában ez kimeríti a csalás fogalmát, hiszen ezek a tanúsítványok úgy készülnek, hogy a bediktált adatokat a tanúsító felviszi a tanúsítványt készítő programba és feltölti az Építési nyilvántartásba. Majd miután kiadta a számot nekünk, gyorsan törli is a nyilvántartásból, így ő már úgymond meg is úszta az ellenőrzéseket. Mondanom sem kell ebből megint csak nekünk lehet majd kárunk….

Energetikai tanúsítvány HET szám – akkor hogyan juthatok hozzá?

A tanúsítvány készítéshez mindenképpen szükségünk lesz egy energetikai tanúsítóra aki rendelkezik a megfelelő jogosultsággal (ezt tudjuk ellenőrizni a Magyar Mérnöki Kamara honlapján a mérnökkereső szolgáltatásban). Fontos, hogy mindig legyen helyszíni felmérés is (tehát fáradjon ki az energetikai tanúsító és mérje fel a házat centiről-centire). Mindig kérjünk tőle 2 példány nyomtatott energetikai tanúsítványt, hiszen ha mi vagyunk az eladók illetve mi vagyunk a vevők akkor is szükségünk lehet rá. Lehetőség szerint nem árt elektronikus formában is megszerezni a tanúsítótól, hiszen így a későbbiek folyamán akár egy esetleges energetikai pályázatnál ugyanúgy felhasználhatjuk.

Amennyiben ajánlatot kérnél tőlünk a következő linken megteheted:

Vagy megnéznéd listaárainkat: