Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül. Elvileg lehetséges, amennyiben az adott ingatlanra a következő feltételek teljesülnek:

  • Komplett kivitelezési terv dokumentáció,
  • Felelős műszaki vezetői nyilatkozat, hogy az épület az adott jellemzőjű berendezések, anyagok kerültek beépítésre.
Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül

Egészen pontosan a vonatkozó jogszabály így fogalmaz:

A tanúsítást ha a felelős műszaki vezető igazolja, hogy az épület a kivitelezési dokumentáció és a hozzá tartozó energetikai számításban figyelembe vett méreteknek, adatoknak és anyagjellemzőnek megfelelően valósult meg és a tervezett műszaki jellemzőjű épületgépészeti berendezéseket szerelték be, az 1. § (3) bekezdés a) pontja szerinti esetben a kivitelezési dokumentáció és az építési napló részét képező felelős műszaki vezetői nyilatkozat alapján kell végezni.

Energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül – akkor most lehetséges vagy sem?

Sajnos nem lehetséges, mivel a tanúsítónak helyszíni fényképeket kell feltöltenie az Országos Építési Nyilvántartásba és a helyszínen meg kell győződnie arról, hogy a terveknek megfelelő anyagokat építették be a kivitelezés során. Én is találkoztam már olyan hirdetésekkel, melyekben az szerepelt, hogy megoldják 1-2 órán belül a HET szám kiadását kiszállás nélkül, sajnos ezek szinte mindig átverésnek bizonyulnak.

Így amennyiben ilyen hirdetéssel találkoztok, hogy energetikai tanúsítvány kiszállás nélkül, javasolt elkerülni azt a céget, mivel várhatóan egy átverés részesei leszünk.

Ellenőrizzük a tanúsítókat: www.mmk.hu