Energetikai tanúsítvány statisztika. Az energetikai tanúsítvány készítés 2012-es bevezetése óta már több mint 1 millió energetikai tanúsítvány került feltöltésre az Országos Építési Nyilvántartásba. Ezekből szemezgettünk és állítottuk össze statisztikánkat, melynek segítségével átfogó képet kaphatsz a hazai ingatlan állomány energetikai állapotáról.

Energetikai tanúsítvány statisztika

Nézzük a statisztikát a besorolások alapján.

Először is tisztázni szükséges, milyen besorolási kategóriák vannak, erről már korábban írtunk egy cikket, melyet itt tudtok elolvasni:

Látható, hogy a legtöbb besorolás a CC kategória, vagyis a korszerű besorolás. Ennek oka, hogy az újonnan épített épületek, illetve a korszerűsített épületek, melyeknek nincs megújuló energia hasznosító rendszerük nem kaphatnak CC korszerűnél jobbat. Igen jól olvastátok a BB kategória eléréséhez szükséges az összes energiaigényük 25%-át megújuló energiával előállítani. Ezért minden épület ami CC-nél jobb lenne nem kaphat jobb kategóriát ha nincs megújuló energia termelő rendszere.

Energetikai tanúsítvány statisztika – A következő táblázat már sokkal izgalmasabb

Ebben a táblázatban láthatjátok, hogy évente mennyi tanúsítvány készült a 2012-es bevezetés óta. Látható, hogy az elkészült tanúsítványok száma 150-160 ezer körül alakul éves szinten. Összesen már közel 1 millió energetikai tanúsítvány készült el.

A következő lépésben nézzük meg megyénként a hogyan alakult a tanúsítványok száma. Látható, hogy az elkészült tanúsítványok közel harmada Budapesten készült, míg nyolcad része Pest megyében. Érdekes Borsod-Abaúj-Zemplén megye kiugró teljesítménye is.

Mi várható a jövőben?

Sokan kérdezik, hogy mi várható az ingatlan piacon csökkenni fognak-e az adás-vételek, várható-e az ingatlanok értékének csökkenése? Sajnos előre ezt mi sem tudjuk megmondani, de várhatóan az adás-vételek száma csökkenni fog. Véleményünk szerint az ingatlanpiac csúcsponján már túl vagyunk, ez látszik az elkészült energetikai tanúsítványok számainak alakulásából is. A jövőben megpróbáljuk folyamatosan frissíteni a lekérdezéseket és megírjuk az oldalon a változásokat, így ha érdekel hogyan alakultak az eredmények kövesd vagy lájkold facebook oldalunkat.

Ha van kedved magadnak készíteni energetikai tanúsítvány statisztika lekérdezést, vagy megnéznéd nálatok mennyi energetikai tanúsítás készült:
entan.e-epites.hu e