Épületgépészeti rendszerleírás . műszaki leírás – tervezés. Az egyszerűsített bejelentési tervdokumentáció kötelező tartalmi eleme a gépészeti műszaki leírása vagy más néven épületgépész rendszerleírás. Ezt a leírást G – Gépészeti tervezői jogosultsággal rendelkező mérnök készítheti el. A jogosultságokat a Magyar Mérnök Kamara honlapján tudjuk ellenőrizni: www.mmk.hu

épületgépész rendszerleírás

Épületgépész rendszerleírás – mit tartalmaz?

A leírás bemutatja az épület, építmény műszaki berendezéseinek általános kialakítását a szakági igényekkel, telepítési feltételekkel, méretezési alapadatokkal.

  • ismerteti a tervezett építési tevékenységhez előírt és az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges közművesítettséget, az épület közműigény adatait;
  • tartalmazza az épület energetikai és hőtechnikai, valamint villamos méretezési adatait, hőszükségletét, hőterhelését, a túlmelegedés kockázatának ellenőrzését, az épület fűtési és hűtési energiaigényét, frisslevegő igényét, továbbá villamos energiaigényét és a hőhasznosítás megoldását;
  • ismerteti az épületgépészeti, az erős és gyengeáramú berendezések épületen belüli elhelyezését, helyigényét, a műszaki berendezések működtetéséhez szükséges telepítési feltételeket.
épületgépész rendszerleírás

Épületgépész rendszerleírás – kell hozzá tervrajz?

Amennyiben a tervező, a rendszerek egyértelmű értelmezése érdekében szükségesnek ítéli, a műszaki berendezések kialakítása, teljesítményadatai kapcsolási vázlat szinten ábrázolhatók.
A szolgáltatói tervjóváhagyáshoz szükséges tervek (telekhatáron belüli vízellátási, szennyvíz és csapadékvíz elvezetési, gázellátási, égéstermék elvezetési, szolgáltatói villamos hálózati csatlakozási, elszámolási fogyasztásmérési) kidolgozását a rendszerleírás nem tartalmazza. Ezeket, valamint az épületgépészeti és elektromos kivitelezési terveket az építtető a szakági tervezővel külön megállapodás keretében készíttetheti el.
Az épületgépészeti és épületvillamossági rendszerleírás tervezői költségvetési kiírást nem tartalmaz.

Épületgépész rendszerleírás – Mit szokott még kérni a Hatóság?

Általában szokták kérni a leendő épület tervezett állapotot rögzítő energetikai tanúsítványát és egy alternatív energiaellátás megvalósíthatósági elemzést, melyről már korábban írtunk és itt olvashatjátok el:

Alternatív energiaellátás megvalósíthatósági vizsgáltata

Épületgépészeti rendszerleírás ára – Mennyibe kerül?

A rendszerleírás, mely tartalmazza a tervezett gépészeti rendszer általános bemutatását, a 7/2006-os TNM rendelet szerint elkészített előzetes energetikai tanúsítványt, valamint az alternatív energiaellátás megvalósíthatósági tanulmányát

bruttó 34.000,- Ft

-os egységáron készítjük. Természetesen ez az ár csak családi házakra érvényes. A rendszerleírás elkészítéséhez szükséges az építész tervdokumentáció (munkaközi változata). Amennyiben kérdése lenne vagy megrendelné a szolgáltatást keressen minket a 06-30/222-0962-es telefonszámon vagy a madarasgergo@gmail.com e-mail címen.