Ingatlanpiac 2020. Ilyenkor év elején, amikor ezt a bejegyzést írom, még nagyon korai lenne becsülgetni az év során várható ingatlanpiaci eredményeket. De gondoltam hogy fussuk át a Duna House frissen kijött tranzakciószám becslését, hogy lássuk az ingatlanpiac jelenlegi helyzetét. A Duna House logojára kattintva érhetitek el a 2019-es tranzakciószám becsléseket, melyeket a Duna House készített.

Lakáspiac 2020

Szemet szúr, hogy az adás-vételek becsült száma, még a 2017-es szintet sem érte el. Inkább a 2016-os eredménnyel tűnik egy lapon említhetőnek. De becsatolom ide a képet és akkor rápillanthatuk:

Lakáspiac 2020

Számomra teljesen meglepő, hogy 2006-ban például ~225.000 adás-vétel volt, míg most, amikor mindenki ingatlanpiaci BOOM-ról beszél ~140.000 ingatlan cserél gazdát. Ugyanakkor véleményem szerint az ingatlanpiac 2018-ban tetőzött. A 2019-es év eredményei is ezt mutatják, és 2020-ban sem számítok 140.000 tranzakciónál többre.

Akik abban az öt évben, amíg az ingatlanpiaci tranzakciószám százezer alatt volt, nem vettek ingatlant, azok nagy része az előző 3 évi fellendüléskor (családok otthonteremtési kedvezménye, babaváró hitel, állami kamattámogatások, alacsony lakáshitel kamatok) a zárójelben említett programok hatására megvásárolta vagy megépítette a tervezett ingatlant.

Ingatlanpiac 2020 – De akkor hogyan tovább 2020-ban?

Véleményem szerint elsősorban a meglévő lakossági ingatlanállomány energetikai korszerűsítésére kellene átdolgozni a már korábban futó Otthon melege programokat. Az Otthon melege konstukciókat egy jó elgondolásnak tartom. Korábban futott már kazáncsere alprogram, lehetett pályázni ablakcserére és hőszigetelésre is.

Az MFB-s lakossági kamatmentes hitelkonstrukcióból jól látszik, hogy a lakosságnak van igénye kamatmentes vagy alacsony kamatszintű energetikai hitelekre is. Ezen hitelekből a napelemes rendszerek finanszírozására a lakosság részéről igény mutatkozik.

Jelenleg ez a pályázat a GINOP 8.4.1/A-17 kódszámon fut és részleteiről itt láthattok egy kis videós összeállítást:

A program részleteit itt érhetitek el:

https://www.mfb.hu/maganszemelyek/lakossagi-energiahatekonysagi-hitelprogram-t32-p32?fbclid=IwAR1GaR_uwGkfy7KO-To9ZrbLYpsA4lUTcQYJUAkLt7lhR93y1Bm678M-Yb8

De kicsit eltértem a tárgytól, az ingatlanpiac 2020 tranzakciószámai várhatóan alacsonyabbak lesznek mint az elmúlt két év adatai. Véleményem szerint egyenlőre ezek hatása nem lesz érzékelhető az ingatlanok árában, ahhoz jelentősebb tranzakció szám csökkenés szükséges.