Lakáshitel energetikai tanúsítvány. Lakáshitel igényléshez nem kell energetikai tanúsítvány. Jellemzően a követelmények között nem szokott szerepelni a dokumentum, de az értékbecslés során kérhetik illetve ha az adás-vételei szerződésbe bekerült a száma akkor a pénzintézet szinte biztosan be fogja kérni. Így már érdemes lehet előre csatolni a dokumentumot a kérelemhez. Biztos ami biztos alapon.

Lakáshitel energetikai tanúsítvány


Lakáshitel energetikai tanúsítvány – a tanúsítvány eredménye jellemzően nem számít

Sokan kérdezik, egy-egy felmérés során, hogy az energetikai tanúsítvány eredménye befolyásolja-e a hitelfelvételt, van-e valamilyen következménye az egyes besorolásoknak? Tapasztalatunk szerint az energetikai tanúsítvány eredménye nincs befolyásssal a hitelfelvétel eredményességére, inkább csak a biztonság kedvéért fogja bekérni a pénügyi intézet.

Akkor jogos kérdésként felmerül mi értelme az energetikai tanúsítványnak? Jelenlegi formájában a célja az lenne, hogy megmutassa, hogy az adott épület m2 arányosan mekkora energiát használ el fűtésre, használati melegvíz előállításra, hűtésre és szellőztetésre. Ha ez az eredmény birtokunkban van akkor már könnyen összehasonlítható lesz az épületünk más épületekkel.

Lakáshitel energetikai tanúsítvány – mikor kell és kinek elkészíteni?

A tanúsítvány elkészíttetése az eladó feladata. Jellemzően a tanúsítók pár napon belül adnak egy időpontot a helyszíni felmérésre, és a dokumentum 1-2 napon belül elkészül. Fontos, hogy hiteles dokumentum csak az Országos Építési Nyilvvántartásba felöltött tanúsítvány, vagyis amelyiknek már van HET száma. Ezen a számon keresztül már bármikor ellenőrizhető a tanúsítvány vagy akár újra le is kérdezhető. A lekérdezés az entan.e-epites.hu webboldalon érhető el. Itt lényegében a fontosabb adatokat tudjuk megnézni, illetve a tanúsítók akár újra lekérhetik a dokumentumot.

Hogy pontosan mikor készül egy tanúsítvány, ez az eladótól függ. Hivatalosan már a hirdetésben szerepeltetni kellene a besorolás eredményét, dea gyakorlatban ezt nagyon ritkán láthatjuk. Sokszor az ingatlan irodák sem teszik közzé, pedig véleményem szerint nekik ez feladatuk kellene hogy legyen. Sokszor csak akkor készül el egy tanúsítvány amikor már a szerződés kötés előtt vannak az ügyfelek, pedig a tanúsítvány érvényessége 10 év. Így javasolt már a hirdetés során elkészítettni.