Megújuló energia részarány. 2021 január 1-től új építés épületek esetén kötelező elérni a BB közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények megfelelő besorolást az energetikai tanúsítvánnyal, hogy megkajuk a használatbavételi engedélyt. Ez egyenlőre mindenkinek sok fejtöést okoz mindenkinek, de ebben próblunk kicsit segíteni.

Megújuló energia részarány számítása

Először is vegyük át hogyan kell számítani. Az energetikai tanúsítvány által meghatározott energiaigényt, mely tartalmazza a fűtés, melegvíz készítés, hűtés és szellőztetés összevetjük a megújuló energiát termelő rednszerünk éves termelésével és így kapjuk meg az arányszámot melynek 25% (0,25) felett kell lennie. Az épület által felhasznát energia mennyisége 100 kWh/m2év lehet. Ebben már a megújuló is szerepel így ebből vissszaszámolni nem tudunk.

Megújuló részarány számítás – mi számít annak?

Egy családi ház vagy társasház esetében szóba jöhető megújuló energiaforrások a napelem, a napkollektor, a szélerőmű, a geotermikus energia, levegő.

A napelem viszonylag könnyen számítható, ha a beépített teljesítményt ideális tájolás esetén 1100 kWh/kW-al felszorozzuk akkor nagyjából, jó eredményt kaphatunk. Vagyis ha van egy 3 kW-os napelemes rednszerünk akkor az várhatóan 3300 kWh/év áramot fog termelni. Ezt elosztjuk az épület fűtött területével és megkapjuk hogy a megújuló energia mértéke: (legyen 100 m2-es házunk) 3300/100 = 33 kWh/m2év.

Megújuló energia részarány

A napkollektoros megoldást nem részletezzük, mivel már nem nagyon jellemző, hogy az emberek ezt a megoldást választanák.

Szélerőmű esetében a megtermelt energia mennyiségét meg lehet becsülni, de csakis erős túlzásokkal, egyébként ez sem jellemző megoldás.

Hőszivattyú? IGEN….. véleményünk szerint a hőszivattyúk lesznek a nyertesei a 2021-től érvényes szabályozásnak. Ezek közül is inkább a levegős hőszivattyúk, melyek a levegőben lévő energiát hasznosítják. Gondojuk csak végig, fűtési rendszert mindenképpen kell kiépíteni, használati melegvízre is mindképpen szükség van, és a megújuló energia részarányt is figyelembe kell vennünk. Hőszivattyúval minden előírásnak meg tudunk felelni, a mostani hőtechnikai követelmények alapján egy újépítésű 100-140 m2-es ház hőszükséglete 6-8 kW csúcsban ami azt jelenti hogy mínusz 13 fok esetén bent legyen 22°C. Erre elegendő egy 8 kW-os hőszivattyú egy beépített elektromos kisegítő fűtéssel és megoldott minden előírásnak megfelelésünk.

Kérünk kövesd facebook oldalunkat ahol további leírásokat is találsz…..és kérdezhetsz is tőlünk….

https://www.facebook.com/olcsotanusitvany